Skip to main content
Als Interim Recruiter bij Joep at Work krijg ik dagelijks heel veel CV’s onder mijn neus. Recent onderzoek toont aan dat recruiters gemiddeld maar 7 seconden nodig hebben om te zien of jouw CV past bij de functie. Ook bepaalt dit vaak of ze een eventueel bijgevoegde motivatiebrief lezen. Hoe zonde zou het zijn als jouw potentiële droombaan binnen 7 luttele seconden aan je voorbij gaat? Daarom geef ik je 8 CV tips om ervoor te zorgen dat jouw CV vanaf nu op de JA-stapel terecht komt.

1. Een goede foto is het halve werk

Waar een recruiter het eerst naar kijkt, is jouw foto. En niet omdat recruiters meer om jouw uiterlijk geven dan om de juiste werkervaring, maar omdat visuele zaken nou eenmaal eerder de aandacht trekken dan een lap tekst. Gebruik dus een professionele foto voor op je CV. Het helpt altijd als je lachend, of in ieder geval met een positieve blik, op de foto staat. Laat zien dat je zin hebt in een nieuwe uitdaging! Ook heel belangrijk: zorg dat je alleen op de foto staat. Andere mensen uit de foto knippen komt ook niet erg professioneel over. Oh, en liever ook geen wazige vakantiekiekjes of met zonnebril op 😉

2. Pas de taal aan naar aanleiding van de vacature

Het lijkt misschien een open deur, maar ik zie het nog te vaak gebeuren: mensen die met een Nederlands CV solliciteren op een Engelstalige vacature. Of andersom. Dit komt over alsof je geen aandacht hebt besteed om jouw sollicitatie aan te laten sluiten op de vacature. Investeer daarom net dat beetje extra om je CV te vertalen en voorkom dat je direct op de Nee-stapel terechtkomt.

“Twijfel je na deze CV tips nog over je CV?
Mail het mij, dan kijk ik het persoonlijk voor je na.”

3. Less is more

Ik krijg soms complete naslagwerken toegestuurd. No hard feelings, maar geen enkele recruiter is geïnteresseerd in bijvoorbeeld jouw complete bucketlist. Beperk je CV tot maximaal 3 pagina’s en vat jouw professionele trackrecord samen tot de kern. Heb je uiteenlopende werkervaring bij veel verschillende werkgevers? Benoem dan alleen de laatste drie. Of zet alleen de werkervaring neer die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Tip: zet hier niet alleen kort je werkzaamheden neer, maar voeg ook je behaalde resultaten toe.

4. Layout

Ik krijg vaak de vraag of de opmaak van het CV er goed uitziet. Of de vraag of er een standaard lay-out gebruikt kan worden. Natuurlijk kan dit, maar je springt er wel eerder uit als je wat extra zorg besteedt aan de layout. Er zijn tegenwoordig veel online templates te vinden die je kunt gebruiken. Hier hoef je geen ingewikkelde designprogramma’s voor te hebben, deze zijn gewoon aan te passen in Word. Ben je bang dat de layout verspringt? Stuur je CV dan als PDF bestand. Wanneer je solliciteert op een creatieve marketingfunctie, dan is een CV met gepersonaliseerde layout natuurlijk een mooie kans om jouw creatieve skills te laten zien!

5. Hobby’s

Zet je hobby’s zeker op je CV, maar hou het zakelijk en niet te uitgebreid. Wordt er in het functieprofiel gevraagd om een teamplayer? Hoe leuk is het dan als je als hobby een aantal teamsporten neer kunt zetten!

6. Skills

Zet alleen de skills op je CV die echt nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Gebruik dus niet telkens hetzelfde CV voor elke sollicitatie die je doet! De skills die er niet toedoen, hoef je er niet op te zetten. Want ja, Microsoft Office, dan kan iedereen toch?

7. Vakantiespaans

¡Hola! Laat je vakantiespaans maar achterwege, dat kan iedereen wel. Zet dus alleen de talen op je CV die je écht beheerst.

8. Interimmer? Communiceer je beschikbaarheid!

Voor recruiters is het handig om snel te kunnen zien wanneer en hoe lang je beschikbaar bent voor een nieuwe interim opdracht. Zet dit niet alleen op je CV, maar ook op je Linkedin profiel en op andere jobsites.

Gratis APK check op je CV

Ik hoop dat ik je wat bruikbare CV tips heb gegeven om je CV zowel inhoudelijk als qua opmaak te kunnen upgraden. Twijfel je na deze CV tips nog? Ik bied je een gratis APK check op je CV! Mail deze naar lisette.berrevoets@joepatwork.nl, dan kijk ik het persoonlijk voor je na.

Lisette Berrevoets-Jonkers is Recruitment Manager bij Joep at Work, één van de grootste werving & selectiebureau’s op sales- en marketinggebied in de Randstad. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring binnen Recruitment en hielp meer professionals dan ze kan tellen aan een nieuwe uitdaging.

Lisette Jonkers
WhatsApp WhatsApp ons!