Skip to main content
Alhoewel de banen voor het oprapen liggen, zijn er toch veel starters die moeite hebben met het vinden van hun eerste baan. Voor sommige hoogopgeleiden zijn er weinig banen beschikbaar die aansluiten op hun studierichting of is er veel concurrentie. Daarnaast worden starters in veel gevallen niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, omdat ze niet voldoende werkervaring hebben. In dit artikel deelt recruiter Karin tips voor starters om toch hun carrière te starten.

Tips voor starters om een eerste baan te vinden

In onderstaande video geeft recruiter Karin van Joep at Work tips voor starters om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Zij heeft dagelijks contact met starters die een eerste baan zoeken.

Geef aan dat je op zoek bent op LinkedIn

Één van de tips die Karin geeft, is om op jouw LinkedIn profiel duidelijk te vermelden dat je op zoek bent naar een startersfunctie. “Vermeld dit in de Headline onder jouw naam, dat valt het meest op.” Dit pas je als volgt aan:

 1. Klik bovenaan je LinkedIn-homepagina op je profielfoto met daaronder ‘Ik’.
 2. Klik op ‘Profiel weergeven’.
 3. Klik op het potlood-symbool rechts van je profielfoto om je profiel te bewerken.
 4. Voeg bij het veld ‘Headline’ toe dat je op zoek bent naar een startersfunctie.

Zet hier bijvoorbeeld neer dat je ‘Beschikbaar bent voor een startersfunctie’. Of ‘Op zoek naar een startersbaan’. Je kunt hier eventueel toevoegen welke soort functies of branches jouw voorkeuren hebben. Maar, zoals Karin ook uitlegt in de video: houd dit zo algemeen mogelijk.”Als net-afgestudeerde kan je niet altijd direct met jouw droombaan starten. Veel starters doen eerst administratieve werkervaring op of gaan aan de slag binnen een Customer Support afdeling. Daarna groeien ze intern door of solliciteren na een jaar bij een andere organisatie. Op deze manier heb je al wat werkervaring opgedaan en heb je een streepje voor op andere starters.”

“Als net-afgestudeerde kan je niet altijd direct met jouw droombaan starten. Veel starters doen eerst administratieve werkervaring op of gaan aan de slag binnen een Customer Support afdeling.”

Zet je profiel open voor recruiters op LinkedIn

LinkedIn is een goede manier om organisaties te laten weten dat je beschikbaar bent op de arbeidsmarkt. Veel recruiters gebruiken LinkedIn om geschikte functies onder de aandacht te brengen bij werkzoekenden. Heeft een recruiter jou via LinkedIn gevonden? Grote kans dat ze jou een passende functie sturen mits je de optie ‘Open for opportunities’ hebt ingeschakeld. Dit doe je als volgt:

 1. Klik bovenaan je LinkedIn-homepagina op je profielfoto met daaronder ‘Ik’.
 2. Klik op ‘Profiel weergeven’.
 3. Klik op de knop ‘Profiel toevoegen’ rechts van uw profielfoto.
 4. Klik op ‘Intro’.
 5. Klik op ‘Op zoek naar carrièrekansen’.
 6. Voer in het pop-up venster dat verschijnt de gevraagde informatie in. Kies vervolgens of alle LinkedIn-leden of alleen recruiters kunnen zien dat je openstaat voor nieuwe carrièrekansen. Let wel op dat jouw eventuele huidige werkgever kan zien dat je openstaat voor nieuwe carrièrekansen als je kiest voor ‘Alle LinkedIn-leden’.
 7. Klik op ‘Toevoegen aan profiel’.

Zelf op zoek naar startersbanen

Wil je liever niet achterover zitten en wachten tot recruiters met geschikte vacatures komen? Ga dan ook zelf op zoek! Verbreed je scope en solliciteer ook op functies die buiten het verlengde van jouw studierichting vallen. Recruitment bureau Joep at Work heeft een aantal mooie startersbanen beschikbaar in heel Nederland. Ga naar www.joepatwork.nl/startersbanen voor alle starters- en junior functies.

Karin van Buuren is Senior Recruitment Consultant bij Joep at Work, één van de grootste werving & selectiebureau’s op sales- en marketinggebied in de Randstad. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring binnen Recruitment en hielp meerdere starters aan een eerste uitdaging.

Karin van Buuren CV Tips
WhatsApp WhatsApp ons!